Minska avståndet till dina lyssnare i digitala möten

 
feedback.jpg



Känner du dig osäker på hur lyssnarna tar emot ditt budskap när du föreläser eller leder möten digitalt? Du är inte ensam. Före påsk skrev vi om hur den digitala omställningen i och med Coronautbrottet leder till nya utmaningar för dig som talare. Idag berättar vi i samarbete med retorikkonsult Julia Tollin hur du kan öka din trygghet genom att skapa interaktioner med deltagarna.



Reflektion:

Jag känner mig osäker på hur det jag säger tas emot av mötesdeltagarna.



Problem:

I ett digitalt möte är det svårare att få reaktioner från publiken, vilket kan skapa osäkerhet hos dig som talare. Hänger de med? Har de förstått? Vad tycker de?



Lösningar:

Lär känna deltagarna innan ni börjar.

Gör en presentationsrunda där alla får berätta lite om sig själva. Om ni redan känner varandra kan ni ta en runda där alla berättar kort hur de känner sig idag eller vad de har jobbat med hittills idag. Det ökar känslan av samhörighet och minskar känslan av distans mellan er.

 

 Ta kommandot och skapa interaktioner med deltagarna.

  • Bestäm och kommunicera till deltagarna hur du vill att feedback och input rent praktiskt ska gå till, t ex skriva i chattfunktionen eller visa en tumme upp, ned eller åt sidan i kameran, nicka eller skaka på huvudet.

 

  • Tydliggör hur du vill att deltagarna ska ställa frågor under mötets gång, t ex löpande i chatten eller muntligen efter att du har presenterat klart.

 

  • Inled med att fråga deltagarna hur de mår och be alla skicka en gif som visar deras dagsform.

 

  • Ställ fler frågor till deltagarna genom hela presentationen än du hade gjort under ett fysiskt möte, för att kolla av att alla är med. Adressera deltagarna med namn, t ex ”Nina, vad tänker du om det här?”, ”Johan, känner du igen dig i det jag beskriver?” Be om feedback även om små saker, för att minska känslan av distans.

 

Lycka till med ditt nästa möte!

 

  

Läs om röstteknik i digitala möten

Bli en säker talare - kom på kurs med oss!