Trött hjärna, trött röst - våra lösningar på era digitala mötesutmaningar

 
digitaltmöte.jpg
 

Har du känt dig mer trött i hjärnan och rösten under arbetsdagarna de senaste veckorna? Vi har fått flera reflektioner kring vad ni läsare upplever som utmaningar i digitala möten. Här delar vi med oss av två vanliga problem som kan uppstå och våra lösningar på dem.

Reflektion:

Jag känner mig trött i hjärnan efter ett digitalt möte

Problem:

Dålig ljudkvalitet kan vara ansträngande för hjärnan. När allt som sägs inte går fram, måste hjärnan fylla i tomrummen som uppstår. Det kan jämföras med en person med hörselnedsättning, som kan uppleva samma trötthet efter ett vanligt samtal.

Lösningar: 

  • Använd ett headset med bra ljudkvalitet. Prova dig fram. Testkör ljudet i mick och lurar innan mötet börjar.

  • Glöm inte att planera in pauser mellan dina möten, undvik att boka dem kant i kant. Det är lätt hänt att glömma pauserna när vi saknar den naturliga ställtiden som finns när vi förflyttar oss mellan fysiska möten på arbetsplatsen. Både rösten och hjärnan behöver återhämtning för att orka hela dagen.

Reflektion:

Jag blir så trött i rösten efter en dag med digitala möten!

Problem:

När vi inte har samma naturliga tillfällen till rörelse som på kontoret kan man fastna i samma sittposition för länge. Det leder lätt till en ihopsjunken kroppshållning som inte är optimal för rösten. En dålig mikrofon kan göra att du behöver pressa rösten för att den ska nå fram till dina lyssnare.

Lösningar:

  • Stå upp när du föreläser eller deltar i ett möte. Det möjliggör att du kan utnyttja lungornas kapacitet och din andning bättre,  vilket i sin tur gör att du hörs bättre och blir mindre ansträngd i rösten. Palla upp datorn på en trave böcker, eller varför inte använda strykbrädan som arbetsbord? 

  • Använd headset med bra ljudkvalitet så att övriga deltagare hör dig bättre, då behöver du inte pressa rösten.

  • Värm upp rösten på morgonen, så slipper du känslan av kraxig röst i morgonens första möte. En röstuppvärmning gör också att du påminns om en funktionell röstteknik och lättare kan bibehålla den under resten av dagen.

Lycka till!

Läs vidare:

Så använder du en professionell röst i digitala möten

Minska avståndet till dina lyssnare i digitala möten