Så använder du en professionell röst i digitala möten

 

Många av oss har under de senaste veckorna gått över till att hålla möten och presentationer via videolänk. Genom en imponerande snabb anpassning provar vi oss fram och håller klientsamtal, e-kurser och heldagsutbildningar på distans. Hur påverkar videomöten vår kommunikation? Och vad kan vara bra att tänka på vad gäller vår röstteknik?

 

Något som skiljer videoformatet från fysiska möten är ljudkvalitén på rösten, möjligheten till återkoppling från lyssnarna och röstens hållbarhet. Här följer råd för hur du kan underlätta dina digitala möten med hållbar och professionell röst- och talteknik.

 
Photo by Rich Tervet on Unsplash

Photo by Rich Tervet on Unsplash

 

Kommunicera tydligt

Ljudkvalitén låter mer burkig i en dator, jämfört med när vi lyssnar på en person i verkligheten. Därför är det extra viktigt att du som håller en presentation eller är samtalsledare pratar med ett lugnt taltempo, betonar viktiga ord och artikulerar lite mer än vanligt. Det kommer göra det lättare för dina lyssnare att förstå och följa med i det du säger. 

 

Strukturera

Du kommer få mindre återkoppling från dina åhörare i form av nickningar, nyfikna ögon och berkäftande svar. Det är svårt att få samma uppfattning om dina lyssnare hänger med, vissa har tex kameran av. Du kommer framförallt märka att det kan kännas ovant att hålla en längre föreläsning när du inte får samma kontakt med publiken. Använd en tydlig struktur när du pratar med inledning, bryggor mellan styckena och avrundning. Då blir det lättare för dig att hålla en röd tråd och bibehålla flöde i föreläsningen. En planerad struktur förebygger också stress och hjälper oss att låta mer avspända. Glöm inte att hålla tiden och avrunda ca 5 min innan presentationens avslut.

 

Värm upp rösten

Slutligen är det bra att ta hand om rösten de dagar du har extra röstkrävande pass. En kort röstuppvärmning, upprätt hållning och att dricka små klunkar vatten är en god idé för att hålla rösten i form. Om du har möjlighet att stå upp med fötterna höftbrett med skärmen placerad i ögonhöjd, får du lättare att skapa och bibehålla volym och rikting i rösten.

 

Sammanfattningsvis:

  • Tala med lugnt taltempo och god artikulation för att tydliggöra din kommunikation digitalt.

  • Planera och håll dig till en tydlig struktur för att undvika onödig stress. Avrunda i god tid.

  • Röstuppvärming, en rak kroppshållning och att återfukta stämbanden regelbundet gör rösten mer hållbar under röstkrävande dagar. Stå gärna upp när du pratar.

 

Lycka till!

 

Läs mer: Så värmer du upp rösten