Mitt mål är att du inte ska behöva mig!

 
Logoped Mia Bäcklin
 

Det låter knäppt va? Jag ska förklara hur jag menar.

 

Rösten är en följd av rörelser. Det kanske du inte har tänkt på, men jo, att prata är ett komplext samarbete mellan dina muskler. Precis som att du går på ett visst sätt, eller använder gester på ett sätt som andra känner igen som ”du”, så använder du dina röstmuskler på ditt eget invanda sätt.

 

Att utveckla sin röst handlar om att lära sig nya rörelsemönster. Steg ett är att bli medveten om hur du gör nu, för det brukar vi inte alltid ha koll på, i alla fall inte i detalj. Hur känns det när du andas? I axlarna? Hur känns det i käkarna när du gör ett ”a”? Hur ligger tungan när du gör ett ”s”?

 

En grej man ofta brukar snubbla över när man lär in ett nytt röstbeteende är hur man ska lyckas generalisera det. Det är en grej att använda det nya rörelsemönstret under sessionen med mig, men en helt annan att ta det med sig ut till sin vardag. Varför är det så svårt? Förmodligen beror det på att du behöver vara medveten om och använda dina nya rösttekniker _under tiden_ du kommunicerar, samtidigt som du planerar _vad_ du ska säga och _lyssnar på_ vad din samtalspartner säger. Multitasking de luxe alltså.

 
Träna din röstteknik
 

Jag har själv gått i fysioterapi för att ta hand om en knäskada och fick öva på att gå och springa på ett nytt sätt, så jag vet hur svårt det kan vara! Där snackar vi verkligen baby steps i rätt riktning. Det gäller att vara snäll mot sig själv och ha tålamod. Något som hjälpte mig mycket var när min grymma fysioterapeut sa ”Bestäm att du springer med din nya löpteknik i två minuter, det är good enough. Resten av löpturen kan du springa som du vill och fokusera på att ha kul.” Efter ett tag kunde jag utöka med ett par minuter till och gradvis ännu fler. Jag glömmer fortfarande bort då och då, men så fort jag får lite ont i knät vet jag hur jag ska göra för att det inte ska bli värre. Jag har blivit min egen fysioterapeut :) Och det är precis det som är nyckeln!

 

Det här går att översätta väldigt fint till röstträning. För att du ska lyckas med din nya röstteknik hjälper jag dig att bli självständig i inlärningsprocessen. I början handlar det om att du väljer ett enda ord och säger på ditt nya sätt. Kanske ”hej” eller ”välkomna” eller ditt namn. Ge dig själv en ryggdunk och var nöjd med att du fixar det ordet varje gång du kommer ihåg att använda ditt nya röstbeteende. Gradvis kan du använda din nya teknik mer och mer, snart i en hel presentation eller i ett helt möte. Du kommer glömma av din teknik ibland, men eftersom du har gjort ett gediget arbete med din röstmedvetenhet kommer du att veta vilka reglage du ska skruva på för att hitta tillbaka till ditt nya röstbeteende.

 

Och som sagt, mitt mål är att du inte ska behöva mig när vi är klara med våra sessioner! Du ska bli din egen logoped. För att komma dit räcker det inte med att du härmar mig och gör ”rätt” under våra sessioner, utan jag hjälper dig att själv upptäcka och utforska din röst för att bli medveten om hur den fungerar. Jag är övertygad om att du har all kunskap om din röstteknik som du behöver inom dig. Som logoped finns jag där som din guide för att stötta dig i utforskandet av hur du kan påverka rösten på olika sätt med ditt muskelarbete. Jag ställer frågor för att du ska komma vidare, jag ber dig att utvärdera din egen insats själv för att du ska lära dig känna igen hur det låter och hur det känns när du gör på det gamla sättet jämfört med på det nya. När vi jobbar så kan du lättare komma ihåg och hitta till dina nya röstbeteenden i din vardag.

 

Kolla också in det här inlägget där du kan läsa mer om hur jag jobbar med röstträning!

 

Foto: Lumeah Photography

 

#röstteknik #muskelarbete #personligutveckling #fysioterapi #asplundochbacklin #andning #röst