Röstteknik skapar självsäkerhet. En självsäker röst vinner andras förtroende.

 

Foto: Janine Laag, Lumeah brand photography.

 
 

Visste du att din röst påverkar om andra får förtroende för det du säger?  Jag har läst några spännande artiklar om röst, identitet och trovärdighet -häng med!

I Modern Psykologi (2019-02-20) sammanfattas en studie gjord av kanadensiska forskare vid McGill’s school of communication sciences and disorders. Studien publicerades i tidskriften Neuroimage 2018. Kommunikationsforskarna Jiang, Sanford och Pell har låtit försökspersoner lyssna på korta och neutrala påståenden på engelska, uttalade med varierande grad av säkerhet, brytning och dialekt. Samtidigt som deltagarna lyssnade mättes deras hjärnaktivitet - och sedan fick de gradera hur trovärdigt de tyckte att påståendet lät.

   

Forskarna slår fast att vi litar mer på okända människor om de talar som vi själva gör, än om de talar med brytning eller en annan dialekt. Troligen beror detta på vår mänskliga benägenhet att tvivla på de som står utanför vår egen grupp - språkligt eller kulturellt. Studien visar också att talarens grad av självsäkerhet i rösten spelar roll för hur pålitlig vi bedömer att personen är. Denna effekt var särskilt tydlig om personen hade en för oss främmande brytning eller dialekt. Om en person talar högt och tydligt, utan att darra på rösten, så ökar trovärdigheten - även om personen pratar annorlunda än lyssnaren.

Det är värdefullt att ha en medveten strategi om hur vi använder rösten och hur vi talar i presentationer och möten. Foto: Janine Laag, Lumeah brand photography.

Foto: Janine Laag, Lumeah brand photography.

En annan artikel om självsäkerhet kopplat till den egna rösten gick att läsa i Svenska Dagbladets serie om röst och identitet (Svenska Dagbladet 2019-03-05).  Psykoterapeut Anna Krantz har intresserat sig för kopplingen mellan kroppen och psykiskt mående. Hon menar att det kan bli ett slags friskvård att bli medveten om hur man använder sin röst. ”Jag är övertygad om att den som jobbar med sin röst, och ökar sin skicklighet i att nyansera den, stärker sin självkänsla. (…) Att drilla sin röst så att det faktiskt inte märks att man är nervös gör också att man blir mindre och mindre nervös inför att tala. Den som hittar sin naturliga röst kan också bli mer avspänd”, säger Krantz. När jag lär ut röstteknik till mina klienter märker jag att det fungerar just så. Det blir en positiv spiral - när du har en medveten strategi för att träna rösten och blir trygg med att använda din röstteknik, kommer du både känna dig och låta mer lugn och förtroendeingivande. Detta leder i sin tur till att du vågar gå in i fler talsituationer och på så vis får du fler övningstillfällen. I takt med att du övar oftare så minskar gradvis din nervositet, fiffigt va!



Vill du lära dig hur du använder röst-och talteknik medvetet och personligt i dina presentationer? Bli en tryggare talare i kundmöten? Kontakta mig så bokar vi tid för ett första möte.

Okej, det låter bra, men hur går det till? Läs mer om individuell röstträning.




Här är fem tidigare inlägg med liknande tema:


5 sätt att skapa förtroende med hjälp av rösten

Lys igenom med din presentation

Om röstläge och ledarskap

Andning - hemligheten bakom prestationsförmåga och en stabil röst

Uppvärmning inför muntliga presentationer